Original article

Rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín, antioxidantů, vlákniny, vitamínů a minerálov! Je možné ho pridat do salátů, kaše, polievok a koktejlů.

Samiačka chia jsou drobné semiačka šalvije hispánskej (Salvia hispanica), torá rastie v některých krajinách Južnej a Strednej Ameriky. Tyto semiačka patria k tradičným potravinám a po dlhé generácie se pestujú v některých krajinách už víc jak 4000 roků. Pro svoju výživnú hodnotu jsou též nazývané „runners food“ nebo jedlo bežců. Semiačka chia mají vynikajúce hydrofilné vlastnosti, tj. vysokú schopnost viazat na seba vodu – 1 diel semiačků dokáže zväčšit svoj objem až 12-krát, čím pomáhajú telu zabezpečit vačšiu hydratáciu (zvnútra) – co je velmi důležité při akejkoľvek zvýšenej fyzickej námahe.

Semiačka chia jsou významným zdrojem proteinů, kvalitných sacharidů, tuků, z kterých má kľúčové zastúpenie nenasýtená mastná kyselina omega-3 a vláknina. Semiačka Dále obsahujú veliké množstvo antioxidanů, vápnik – 5x víc vápniku než je v kravskem mlieku. Semiačka obsahujú Dále žele ze, zinok, draslík, magnézium, fosfor a Další důležité živiny v čistej a prírodnej, teda Lehko stráviteľnej forme.

Semiačka jsou schopné významne znižovat hladinu cukru v krvi, pretože napomáhajú predlžovat proces premeny skonzumovaných cukrů na glukózu, nedochádza k tak rapídnemu zvýšeniu cukru v krvi a tím se nedostavuje silný pocit hladu při následnem poklese cukru v krvi.

Veliké množstvo štúdií semiačkam chia pripisuje pozitívny vliv při predchádzaní kardiovaskulárnych ochorení, a to při konzumácii 2 – 3  lyžičiek denne.

Samiačka chia jsou významným nutričným pomocníkem též pro osoby vyznávajúce zdravý životný štýl, športovců, jsou vhodným doplnkem pro vegetariánů, vegánů, osoby s dietnym režimem (vysoké sýtiace vlastnosti vlákniny a gélu ze semiačok chia) i pro malé deti (gel se Lehko konzumuje v kašiach a pod. a nemají žiadnu pachuť). Ďalej jsou vhodnou súčastí jedálničku osôb s ochoreniami srdca, krvného obehu nebo zvýšeným LDL cholesterolem. Obecne s tyto semiačka vhodné na podporu zdravia jak takého.

Nutričné hodnoty v 100 g

  • Energia: 333 kcal
  • Bielkoviny: 19 g
  • Sacharidy: 17 g
  • Tuky: 21 g z toho Omega-3: 13 g
  • Vláknina: 32 g
  • Sodík: 0 g

Další látky obsiahnuté v semiačkach chia:

  • Vitamín A – pomáha při regeneracii mäkkých tkanív a kostí. Podporuje správnu funkciu sietnice, hrá dôležitú rolu ve vývoji zraku
  • Vitamín B1 – zásadný pro metabolizmus bielkovín a vedenie nervových impulzov
  • Vitamín B2 – nevyhnutný pro metabolizmus bielkovín a tuků, pomáha měnit potravu na energiu
  • Vitamín B3 – hrá zásadnú rolu v energetickem metabolizme buniek. Podiele se na produkcii pohlavných hormónů a hormónů stresu
  • Vitamín B9 – nevyhnutný pro nervový systém a kostnú dreň, podporuje regeneráciu buniek
  • Vitamín B12 – hrá dôležitú rolu při raste a vývoji nervového systému, kostnej drene, červených krviniek a syntézu správneho fungovania tráviaceho traktu. Je dôležitý pro správny vývoj nervovej sústavy plodů v prvých troch měsícoch tehotenstva
  • Vitamín C – je silný antioxidant, uľahčuje vstrebávanie jiných vitamínů a minerálů, pomáha predchádzat též ochoreniam kardiovaskulárneho systému a rozvoji civilizačných chorôb
  • Vitamín E – je silný antioxidant
  • Vápnik – 50g semiačok chia obsahuje približne 600 mg plne využiteľného vápniku, rovnaké množstvo mlieka obsahuje jen približne 120 mg vápniku, který je z pasterizovaného mlieka pro ľudské telo menej využiteľný – ovlivňuje kvalitu kostí a zubů, je nevyhnutný pro činnost ciev a krvného obehu, pôsobí jak aktivátor některých enzímů a podiele se na procesoch při pohybe svalov
  • Fosfor – podiele se na výstavbe a udržovaní kvality kostí a zubů, ovlivňuje sekréciu materského mlieka, tvorbu svalovej hmoty a bunkový metabolizmus
  • Železo – podiele se na transporte kyslíku ku tkanivám, reguluje biochemické procesy v mozgu

Ve všeobecnosti chia semiačka obsahujú:

  • dvakrát víc vlákniny jak obilné vločky
  • dvakrát víc draslíku jak banány
  • trikrát víc selenu jak ľan
  • päťkrát víc proteinů jak červená fazuľa
  • päťkát víc vápniku jak mlieko
  • sedemkrát víc omega-3-mastných kyselín jak losos, deväťkrát víc omega-3 jak sója, dvojnásobok omega-3 v porovnaní s vlašskými orechmi a o 80 % víc omega-3 jak v ľanovem semiačku.
  • štyrikrát víc fosforu jak mlieko
  • desaťkrát víc horčíku jak brokolica
  • trikrát víc železa jak špenát
  • trikrát sila väčšia antioxidantů jak v čučoriedkach

Semiačka chia rozoznávame v dvou farbách – biela a hnedá. Na základe rozborů nebyli mezi bielymi a hnedými semiačkami zistené zásadné výživové rozdiely. Pokud občas k nejakým rozdielem dochádza, tak jsou prakticky zanedbateľné a jde o jednotky percent.

Jak pôsobia na ľudské telo
Semiačka chia mají vysoko hydrofilné vlastnosti (schopnost na seba viazat vodu), které patria k najdôležitejším znakem pôsobenia chia semiačok na ľudské telo. Tyto hydrofilné vlastnosti semiačok je možné zaznamenat už po niekoľkých minútach, kdy jsou zmiešané s tekutinou, či už čistou vodou, mliekem, ovocnou nebo zeleninovou šťavou, jogurtem,… Semiačka chia začnú k sebe priťahovat vodu, tím se okolo každého semiačka vytvorí jemná gelová vrstva a čím dlhšie jsou semiačka v tekutine, tím víc se gelová vrstva spája, až je vytvorený kompaktný a ľahký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množstvo použitej tekutiny. Tyto hydrofilné vlastnosti semiačok chia jsou důležité též v případě zvýšeného potenia, kdy dochádza ku stratám tekutín a minerálů. Konzumácie semiačok chia prispieva k vnútornej hydratácii tela a tím k lepšiemu fyzickému výkonu.

Obdobným způsobem semiačka chia vytvárajú gel v ľudskem žalúdku při styku s žalúdočnými šťavami. Pokud jsou teda semiačka konzumované vzlášt, je vhodné ich naviac zapit tekutinou, aby se podporil hydrofilný účinok těchto semiačok.

Tento jemný gel ze semiačok chia v žalúdku pôsobí jak fyzická bariéra, která spomaluje proces tráviacích enzýmů. Tím dochádza k spomaleniu trávenia skonzumovaných polysacharidů na glukózu, co ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Táto schopnost chia semiačok je velmi prínosná predovšetkým pro diabetiků, športovců, osoby v dietnem režime, tehotné a kojace ženy.

Omega 3
100 g semiačok chia obsahuje 21 g tuků, z toho 13 g tvorí nenasýtená mestná kyselina omega-3. Semiačka nemají tvrdú šupku, preto není nutné, aby se používali mleté.

Proteiny (bielkoviny)
100 g semiačok chia obsahuje 19 g proteinů. To je vyšší obsah proteinů než ve většině jiných semiačok a zŕn.

Vláknina
Semiačka chia obsahujú 32 % vlákniny, přičemž obsah rozpustnej vlákniny je približne 25 % z celkového obsahu vlákniny. Doporučená denná dávka vlákniny na dospelú osobu je cca 25 – 35 g.

Antioxidanty
Semiačka chia obsahujú mimo minerálů i vitamíny, hlavně vitamín C a E, ale též škoricovú kyselinu. Tyto vitamíny a škoricové kyseliny jsou mocnými antioxidantmi, které chránia telo před poškodením volnými radikálmi a prispievajú k trvanlivosti semiačok chia a to tím, že chránia zdravé nenasýtené kyseliny od oxidácie. Táto skutočnost je jedným z důvodou, preCo semiačka chia mají několik ročnú dobu spotřeby, bez toho, aby došlo k znehodnoteniu živín. Semiačka chia mají i významné protizápalové účinky vzhledem k obsahu zdraviu prospešných antioxidantů, vitáminů C a E a kyseliny škoricovej. Semiačka chie mají díky vynikajúcemu nutričnému obsahu bezpochyby též pozitívny vliv na zdravie pokožky, vlasů a nehtů.

Konzumujú se jak prísada do najrôznejších jedál či nápojů. Semiačka chia ne jsou tvrdé na kúsanie, neovlivňujú chut pokrmů, a tím se stávajú velmi variabilnou súčastí širokej rady pokrmů a nápojů. Při přípravě pečiva zjemňujú konzistenciu cesta a dodávajú mu vláčnost. Dve lyžice semiačok chia zaistia významný příjem využiteľného vápniku, vlákniny, nenasýtenej mastnej kyseliny omega-3 a Dalších živín. Semiačka chia neobsahujú lepok (gluten) a můžou být preto konzumované i osobami s alergiou na lepok.

Semínka chia a chudnutie
Semiačka chia mají vysoký obsah prospešných mastných kyselín a vlákniny. Zväčšenie objemu semiačok chia tý, že se okolo každého vytvára gelová vrstva prispieva k pocitu sýtosti. Jedna z odpovedí na pripomienku při chudnutí znie „zvýšit množstvo konzumovanej vlákniny v jedálničku“. Vláknina ze semiačok chia skonzumovaných před jedlem obmedzuje chute svojimi sýtiacimi vlastnosťami. Semiačka chia jsou Dále bohaté na proteiny. Proteiny jsou stavebnou látkou pro tvorbu a udžanie svalovej hmoty. Dostatok bielkovín je dôležitý na udržanie svalovej hmoty. Pokud nastane hladovaka, může telo používat vlastnú svalovú hmotu jak zdroj energie, a to je jedným z důvodů, preCo při nesprávnem jedálničku dochádza při chudnutí ku stratám svalů a ne tuku. Naviac strata svalovej hmoty může viest k spomaleniu metabolizmu, co je kontraproduktívne hlavně při procese chudnutia.

Ďalšou významnou vlastností semiačok chie v procese chudnutia je vliv gelu ze semiačok chia v žalúdku. Semiačka při styku s vlhkou potravinou, nápojem, tekutinou či žalúdočnou šťavou tvoria jemný gel, který v žalúdku vytvára fyzickú bariéru před tráviacimi enzýmami. Tím semiačka chia prispievajú k predĺženiu intervalu premeny sacharidů na jednoduché cukry. S tím súvisia výkyvy hladiny krvného cukru, co má priamu súvislost s prejedaním se při nesprávnem jedálničku. Semiačka chia svojou funkciou Semiačka chia svojou funkciou ovlivňovat cukor v krvi správnym smerem prispievajú k tomu, že nedochádza k markantným výkyvem hladiny krvi a odďaľuje pocit „hladu“.

zaslání zboží (source)

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlásit


Zaregistrujte se


Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.