Info o doručení zásilek, zboží, přepravě vnitrostátní i mezinárodní.

Česká republika se k polské Terminal, Gazprom reaguje vytvořením…-energia.sk (tisková zpráva) (registrace)

Původní článek v České republice a to bude jen získat pozici s českým partnerem – skupiny miliardáře Karla Komárka KKCG. Zejména zvyšuje kapacitu nádrže, v nichž držel Gazprom své suroviny. Ruská společnost dostane k dispozici zcela nový zásobník, který chce Dambořiciach letos s Komárkom na Moravě v cíli.
Obchodní partnerství s Gazpromem Komárka trvá několik let. Dlouhou dobu bylo mluvit o projektu nové nádrže na Komárkovom jihomoravský důlní vkladu. Letos, záměr pod hlavičkou Česko-ruský podnik Gas Storage Morava konečně stává skutečností.
Skladování v podzemních prostorách ražených olej, po němž stavba vyjde na několik miliard korun, začala sloužit letos v létě. “Gazprom má poloviční podíl na tom,” řekl mluvčí KKCG Dana Dvořáková. Komárkovej společnost zvýší úložnou kapacitu o polovinu, KKCG již provozuje starší podnos v nedalekém Uhřiciach.
“Naše plány jít zpět do roku 2021. Do té doby bychom měli mít pouze na území České republiky zhruba 730 milionů metrů krychlových skladovací kapacity, “přidal mluvčí KKCG. Většina kapacity nového zásobníku, však využívá silného spojence Gazprom Komárkov. On vytvořil zázemí pro Dambořice exportu do západní Evropy.
Bez faktů se ani prohlášení že KKCG skladování plynu ze skupiny tento měsíc MND Komárkova oznámila nákup dvou nádrží v Německu – v Hähnleine a Stockstadte. Stejně jako ty, slouží k zajištění bezpečnosti dodávek ruského plynu do Evropy.
Zatímco Gazpromu posiluje svou evropskou úložnou kapacitu, střední Evropa pracuje na nové silnici. Realita je blíže k dlouho plánované severojužné odkaz, který by měl přinést v plynu z Svinoústia v České republice, ale i z jižní Evropy.
Potrubí bude mít kapacitu 13,7 milionů m3 denně k dopravě do Polska a 19,6 milionu m3 denně směrem k České republice. V˘stavba je plánována pro rok 2018, projekt je součástí Evropské strategické energetické koncepce a má podporu vlády České republiky.
“Obdržel finanční prostředky z programu Connecting Europe Facility. Cena projektu České a polské potrubí na české straně se odhaduje na přibližně 400 milionů EUR, “řekl mluvčí společnosti Net4Gas Kučerová, Zuzana.
Otázkou je, jak může zahraniční LNG ve střední Evropě konkurovat plyn z Ruska, dopravovanému potrubím. Na trhu se zatím hraje spíše ve prospěch Gazprom. Skutečně výrazně dražší než klasické plyn je zkapalněný zemní plyn.
“Vzhledem k možnosti nabídky LNG bude použit závisí samozřejmě ekonomiky, jsou předpokladem pro konkurenční ceny LNG,” řekl Jiří Gavor, ředitel poradenské firmy a ENA ANDE. V každém případě, tato cesta dává Česká republika další alternativou pro použití v nouzových situacích a normální obchod.