Original article

Česká rafinérská, která patrí petrochemickému holdingu Unipetrol, se dohodla na podmienkach přepravy a skladovania ropy se Státním správcem ropovodů Mero. ČTK o tem dnes informoval hovorca Unipetrolu Mikuláš Duda. Nová zmluva je platná od 1. januára 2016, spoločnosti budou ještě rokovat o výšce přepravnej tarify. Generálny riaditel Unipetrolu Marek Świtajewski dnes uviedol, že zmluva je úspešným vyústením dlhých rokovaní, které trvali od roku 2010. Byla uzavretá na dobu určitú.

„Dohoda, které podpis zohledňuje záujmy oboch zmluvných strán, je významným prvkem k posilneniu surovinovej bezpečnosti. Jasne vymedzuje podmínky spolupráce obidvou spoločností při dodávkach ropy do Českej republiky,“ uviedol dnes Świtajewski.

Duda uviedol, že obidve spoločnosti se navíc zaviazali pokračovat v rokovaniach o novej přepravnej tarife t když, aby se mohla uplatnit v průběhu tohto roka. Rokovania o nej by se mali predĺžit do 31. marca 2016.

Obidve firmy se vlani dostali do sporu. Šéf Mero Stanislav Bruna v marci vyhlásil,  že poľský PKN Orlen, který je vlastníkem Unipetrolu, by mohol spracovanie ropy v Česku zastavit. PKN reagoval, že neplánuje ukončenie výroby a uzavretie rafinérií v Českej republike.

Česká rafinérská je jedjjjjjiným spracovateľem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Prevádzkuje rafinériu v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou. Ročná kapacita obidvou českých rafinérií je dohromady zhruba 9 miliónů ton ropy.

Nakúpená ropa prúdi do ČR jednak ropovodem Družba z Ruskej federácie, jednak z talianskeho Terstu ropovodem TAL do nemeckého Vohburgu a odtial ropovodem IKL do centrálneho tankoviska ropy v obci Nelahozeves neDaleko Kralúp nad Vltavou. Prostřednictvím ropovodu Družba se ropa dopravuje do rafinérie v Litvínove, ropovodem IKL je zásobovaná rafinéria v Kralupoch nad Vltavou. Česká rafinérská preberá ropu na hranici areálu a po uskladnení ji čerpá na vlastné spracovane.

Duda uviedol, že po nedávnem podpise dodatku zmluvy se spoločností Transpetrol, která prevádzkuje ropovod Družba na Slovensku, má teraz Unipetrol podmínky na přepravu ropy do Česka nastavené dlhodobo.

ČTK, energia.sk

přepravna spolocnost – Správy Google